Please note that User Registration has been temporarily disabled due to a recent increase in automated registrations. If anyone needs an account, please request one here: RequestAccount. Thanks for your patience!--Wmat (talk)
Please email User:Wmat if you experience any issues with the Request Account form.

Difference between revisions of "Talk:R-Pi Troubleshooting"

From eLinux.org
Jump to: navigation, search
(Crashes occur with high network load - smsc95xx.turbo_mode default off pls)
(Crashes occur with high network load)
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 42: Line 42:
  
 
From the text: "the arm224_start.elf is usually the wrong choice." In keeping with the educational goals of the Raspberry Pi, I think an explanation of this statement would be beneficial.
 
From the text: "the arm224_start.elf is usually the wrong choice." In keeping with the educational goals of the Raspberry Pi, I think an explanation of this statement would be beneficial.
 +
 +
== Crashes occur with high network load ==
 +
 +
Only happens with USB-WiFi sticks (tested with 2) for me.
 +
 +
wiki: "...try adding to /boot/cmdline.txt smsc95xx.turbo_mode=N"
 +
 +
I thought it was the reason, but again. High traffic (copying files WiFi sftp) -> pi gets offline.
 +
 +
With the latest firmware and linux-image-3.2.23-rpi1+_1_armel.deb, the system runs stable, also at high network traffic. Can anyone confirm this please?

Revision as of 14:47, 20 September 2012

New Power/startup issue

I'm seeing a symptom not yet described on the page.

The Red PWR led is on. The (normally) green led for OK is not, except for a tiny green dot in the center of the led. Or is this point 1.2?

In my case the board does not boot at all (no video, no flickering leds). According to Farnell there might be an issue with a recent series of boards that all seem to have this behaviour. But this still needs to be confirmed.

I still have to test some other distro's and SD cards to exclude a few failure modes.

SD image

I (Ian) created the New Power/startup issue (above) by putting the image into the partition instead of the whole device ie I did: dd bs=1M if=~/debian6-19-04-2012/debian6-19-04-2012.img of=/dev/sdd1

it should be dd bs=1M if=~/debian6-19-04-2012/debian6-19-04-2012.img of=/dev/sdd

DVI Interference occuring after firmware upgrade

Hi, I just got my raspberry Pi today and was playing with it fine on the firmware that came with the image download with clear picture and no interference with both the standard config.txt and with overscan disabled, but when updating to the newer firmware with Hexxeh's rpi-update command, the interference issue described on this page started occurring (although with red dots rather than green like the picture). It did go away when setting the config_hdmi_boost to 4 - but it might help others to note that this could be caused by a firmware update, and not necessarily mean that something is broken. Although, I do find it strange if the "defaults" were changed as it causes this problem. Adammw 09:53, 14 June 2012 (UTC)

Need links to solutions for common problems

For example I've got this one. I figured out on my own that the keyboard is tripping it up. But what can I do about it ? It's as vanilla a cheap Chinese USB keyboard as can be had!

Kernel Panic on boot Text appears on screen, but then hangs with debug messages. This can be caused by USB devices such as keyboards. Try again with nothing in the USB.

--Dreamgear 01:18, 23 June 2012 (UTC)

New bootloader worked for me

I downloaded the new bootcode file https://github.com/raspberrypi/firmware/blob/234c19de7cbaaf4997671d61df20a05759066295/boot/bootcode.bin referenced in the article. This made my RaspBerry Pi boot up. I have a model B board, a SanDisk SHDC 4 GB card (specific model unknown), and used the latest squeeze image from the downloads page (debian6-19-04-2012.img)


Same for me, same SD card, worked only with the new bootcode.bin, otherwise the red led would not blink nor was there any video signal.

Why is arm240_start.elf a better choice?

From the text: "the arm224_start.elf is usually the wrong choice." In keeping with the educational goals of the Raspberry Pi, I think an explanation of this statement would be beneficial.

Crashes occur with high network load

Only happens with USB-WiFi sticks (tested with 2) for me.

wiki: "...try adding to /boot/cmdline.txt smsc95xx.turbo_mode=N"

I thought it was the reason, but again. High traffic (copying files WiFi sftp) -> pi gets offline.

With the latest firmware and linux-image-3.2.23-rpi1+_1_armel.deb, the system runs stable, also at high network traffic. Can anyone confirm this please?